Залізо – важливий мікроелемент, воно нам потрібне для підтримки основних функцій організму, у тому числі для виробництва гемоглобіну (білок, що міститься в еритроцитах і здійснює обмін кисню між легкими та тканинами організму). Також залізо необхідне підтримки здоров’я клітин, шкіри, волосся і нігтів.
- Печінка, особливо яловича. Це корисний і дієтичний субпродукт, багатий не лише на залізо, а й на інші мікро- та макроелементи та вітаміни. У печінці багато білка, кальцію, магнію, калію, фосфору, вітамінів груп В, А, Е, С, D та РР. До речі, інші субпродукти – печінка, нирки, мозок, серце, шлунок – також містять достатньо заліза.
- Молюски. З великої різноманітності молюсків харчову цінність для людини представляють мідії, морські гребінці та устриці. Не всі люди люблять таку їжу, але ці безхребетні справді неймовірно корисні. Також молюски – гарне джерело білка, жирних кислот та амінокислот. Тому так люблять спортсмени, яким важливо як нарощувати м’язову масу, а й зміцнювати серцево-судинну систему.
- Червоне м’ясо , тобто яловичина, баранина, свинина та конина. Це важливе джерело легкозасвоюваного заліза. Крім заліза, у м’ясі багато білка, магнію, натрію, кальцію, сірки, цинку, міді, вітамінів групи B та інших корисних речовин. Червоне м’ясо особливо корисне для дітей, спортсменів та людей, які зазнали серйозних навантажень або вилікувалися від тяжкої хвороби.
- Шпинат, броколі. Ці зелені друзі також містять достатню кількість заліза та просто незамінні для вегетаріанців та веганів. Хлорофіл, який вони містять, підвищує рівень гемоглобіну, виводить токсини, зменшує запалення та зміцнює нервову систему. Ці овочі багаті на фолієву кислоту, магній, калій, цинк, селен, вітаміни А, С, Е.
- Бобові та зернові. Горох, нут, сочевиця, соя чи квасоля – найкращі рослинні джерела заліза. Так, чашка сочевиці містить 66 мг заліза. Із зернових найбільше заліза містять ячмінь, гречка, просо та кіноа. Причому лідер у цьому списку – кіноа, що містить 3.2 мг заліза.
- Горіхи та сухофрукти. Сухофрукти, крім високого рівня заліза, містять більше мінералів, ніж свіжі фрукти. У них багато калію, каротину та вітамінів групи В. Всі ці елементи важливі для нормальної роботи м’язів, мозку та нервової системи. Горіхи багаті на вітаміни групи В, С, РР, А, Е. Також вони містять калій, натрій, магній, йод, цинк, ненасичені жирні кислоти та інші корисні речовини.
- Тофу. Вегетаріанський сир тофу робиться із сої, тому, крім заліза, він містить наступні речовини: вітаміни групи В, магній, калій, кальцій, фосфор, натрій, марганець, цинк, мідь, антиоксиданти та ін. Він дуже корисний, незважаючи на свій специфічний смак .
Гіркий шоколад. Шоколад з високим вмістом какао не тільки багатий на залізо, він також є натуральний антидепресантом і антиоксидантом. У цьому ласощі міститься багато магнію, фосфору, калію та інших мінералів та вітамінів.