Найбільшу користь від яблук можна отримати, вживаючи в сирому вигляді

Докази протиракового ефекту яблук походять переважно з епідеміологічних досліджень. Такі дослідження не доводять, що саме яблука допомагають знизити ризик раку, але демонструють, що їхнє вживання пов’язане із зменшенням цього ризику. Великий метааналіз показав , що люди, які їдять багато яблук, рідше страждають від раку легень, раку товстої кишки, раку молочної залози.

Ті самі антиоксиданти потенційно можуть захищати від пошкодження та підшлункову залозу. Велике дослідження показало , що у жінок, які з’їдають не менше одного яблука на день, ризик діабету 2 типу на 28% нижчий, ніж у тих, хто не має яблука. Однак біодобавки з поліфенолами яблук не мали профілактичної дії.

Найбільшу користь від яблук можна отримати, вживаючи в сирому вигляді. Важливо пам’ятати – багато речовин, які зумовлюють їхню дію на здоров’я, перебувають у шкірці, її краще не зчищати.

Склад яблук різних сортів, зрозуміло, може трохи відрізнятись. Але сьогодні немає підстав стверджувати, що один сорт яблук може бути кориснішим за інший. Наукових даних дуже мало, але одне дослідження показало, що за вмістом антиоксидантів нові сорти не поступаються старим.

Сушені яблука, свіжий і каламутний (неосвітлений) соки – все без цукру – теж можуть бути корисні. Але харчові добавки зі своїми компонентами і більшість соків, доступних у магазинах навряд чи сприяють поліпшенню здоров’я.

Що стосується яблук у пирозі, то у зв’язку з тим, що вони оточені цукром і вуглеводами, що легко засвоюються, дивитися на них потрібно, як на більшість десертів. Відмовлятися від яблучних пирогів зовсім необов’язково, але слід пам’ятати, що віднести їх до здорової їжі не можна.